אולטרסאונד אנדוסקופי EUS
השיטה האולטימטיבית לבדיקות של מערכת העיכול דרך אנדוסקופ גמיש הנכנס לגוף דרך הפה ובעל מצלמה בקצה לבחינה מתקדמת של הקיבה.
מה זה אולטרסאונד אנדוסקופי EUS?
מדובר בבדיקת אולטרסאונד אנדוסקופית (EUS) המשלבת את תפקידי האנדוסקופ עם אולטרסאונד לאיתור ואבחון נגעים של מערכת העיכול ודפנות הלבלב ולביצוע פעולות טיפוליות שונות הדורשות דיוק גבוה ביותר. בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופית מתבצעת באמצעות אנדוסקופ – צינור ארוך וגמיש שבקצהו מתמר אולטרסאונד, מקור אור ומצלמה, המוחדר למערכת העיכול ומאפשר לרופא הבודק לבצע בדיקת אולטרסאונד פנימית של פנים מערכת עיכול.
בדיקות EUS מבוססות על החזר של גלי קול בתדר גבוה ומאפשרות להציג באופן מדוייק את המבנה של הוושט, הקיבה והאיברים הסמוכים לרבות אלה בחלל החזה, דרכי המרה וכיס המרה, הלבלב, האונה השמאלית של הכבד, הטחול, ובלוטות הלימפה הסמוכות. מעבר לכך, הבדיקה מאפשרת התבוננות רגישה ומדויקת על דפנות מערכת העיכול לצורך אבחון וניטור תהליכים תוך-דופניים ומתחת לפני השטח. התוצאות מתועדות בצילום ישיר ובאולטרסאונד. באמצעות EUS ניתן לזהות תהליכים שאינם ניתנים לזיהוי באמצעות בבדיקות הדמיה אחרות. באמצעות המכשיר ניתן לקבוע את מיקומם המדויק, את מידת חדירתם ואת מידת הממאירות כדי לקבוע את מידת התפשטות המחלה (דירוג). בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופית של מערכת העיכול משלימה מחקרי הדמיה שגרתיים, כגון בדיקת אולטרסאונד חיצוני בטן, בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT) וצילום תהודה מגנטית (MRI), ומאפשרת בדיקות רגישות וספציפיות בעת הצורך ואף לקיחת דגימה רקמה (ביופסיה). לאבחון, ביופסיה (דגימת רקמה) עשויה להילקח גם בהנחיית אולטרסאונד דרך מחט דקה המוחדרת למכשיר.
כיצד מבצעים בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי EUS?
בדיקת אולטרה סאונד אנדוסקופי (EUS) מבוצעת תחת השפעת זריקה לטשטוש. לפני הבדיקה ניתנה זריקת טשטוש לוריד, ולאחריה מתבקש המטופל לשכב על צד שמאל. לאחר שהשפעת החומר מתחילה, הרופא הבודק יכניס בעדינות את האנדוסקופ לפיו של הנבדק. החדרת המכשיר אינה כואבת ואינה מפריעה לנשימה. לאחר מכן, הרופא יעבור דרך הלוע אל הוושט, הקיבה או התריסריון, בהתאם למטרת הבדיקה. במהלך הבדיקה ממלאים את חלל מערכת העיכול באוויר כדי להגדיל את נפחו על מנת לשפר את תנאי הריאות. לעיתים הנבדקים ידווחו על תחושת לחץ ואי נוחות קלה לאחר הניפוח לאחר הבדיקה. לאחר שהאנדוסקופ יגיע לאיבר המטרה, תתבצע בדיקת אולטרסאונד. בהתאם לאילו ממצאים יתקבלו, תתקבל החלטה האם תידרש ביופסיה של הממצאים. כאשר ניתן לשאוב תאים (שאיבת מחט עדינה) או לחתוך פיסת רקמה (ביופסיה של מחט עדינה), ביופסיה נעשית באמצעות מחט דקה העוברת דרך המכשיר. ניתן לבצע מגוון הליכים טיפוליים אחרים בהנחיית אולטראסאונד אנדוסקופי. בדיקה זו נעשית בדרך כלל במרפאות חוץ ולעיתים נדירות בבית חולים. |
האם בדיקת EUS מצריכה הרדמה?
EUS נעשה בהשפעה של חומרי טשטוש. חומר ההרגעה פועל במהירות ומעניק למטופל תחושת נמנום, ומונע ממנו כאבים או אי נוחות במהלך הבדיקה. רוב החולים חשים ישנוניים במהלך ההליך כך שאינם מרגישים כאב או חוסר נעימות. לעיתים, אם ישנם סיכונים מיוחדים או סיבות אחרות, ניתן לבצע את הבדיקה בהרדמה מלאה בנוכחות הרופא המרדים.
האם יש סיכונים בפעולה?
בדיקת EUS נחשבת לבדיקה בטוחה ומהימנה עם סיכון נמוך. במקרים נדירים, ממצאים חשודים אינם נדגמים בצורה טובה או אינם ניתנים לדגימה. בחולים שעברו כריתת קיבה, לעיתים לא ניתן למקם את המכשיר בצורה טובה לקבלת תמונות. סיבוכים אפשריים עשויים להיות קשורים לחומר הטשטוש ולהרדמה, או להליך עצמו. כאבי בטן, נפיחות ובחילות שכיחים לאחר הניתוח, אך הם קלים וחולפים מעצמם. תדירות הסיבוכים העיקריים הקשורים בהליכים אנדוסקופיים היא כ-4%. סיבוכים אפשריים כוללים:
לפני הבדיקה מוסברים למטופל פרטי וסיכונים בבדיקה והוא מתבקש לחתום על טופס הסכמה מדעת המפרט את הסיכונים. על מנת שהמטופל יקרא בעיון ויבין את התהליך, הטופס נשלח גם לביתו. |
מהם השלבים לאחר בדיקת EUS?
- לאחר הבדיקה מועבר המטופל לחדר התאוששות למנוחה של כשעתיים. לאחר הבדיקה המטופל רשאי לשתות ולאכול לאחר היוועצות עם רופא. לעיתים ילוו תחושת גזים או גירוי בגרון לאחר הבדיקה, שיחלפו לבד ומומלץ להביא מלווה.
- לפני השחרור, הרופא שביצע את הבדיקה פוגש את המטופל ומספק לו את תוצאות הבדיקה והנחיות להמשך טיפול או מעקב. תוצאות ביופסיה (אם נלקחו) יימסרו תוך כשבועיים.
- עקב השפעתם של חומרי טשטוש, הנהיגה אסורה לפחות במהלך 12 שעות לאחר הבדיקה ויש צורך בנהג מלווה (אסור לרכב/אופניים חשמליים/קטנועים וכדומה).
- כל חום מעל 38 מעלות או כאבי בטן מתמשכים מחייבים ביידוע המנתח. מחוץ לשעות הפעילות של המכון יש לפנות למיון.
- הרגשה רעה מאוד בכל הגוף, הקאות עקובות מדם, כאבי בטן עזים ותסמינים פתאומיים מדאיגים אחרים המצריכים נסיעה דחופה לחדר המיון עם מכתב המסכם את הבדיקה כדי לשלול את האפשרות הנדירה אך מוכרת של ניקוב מעי (נקב) – אפשרי מקרה חירום מהווה סכנת חיים ודורשת התערבות כירורגית
איך מתכוננים לבדיקת אולטסאונד אנדוסקופי EUS?
הכנה תזונתית לבחינת EUS מצריכה צום בלבד, המהווה חלק קריטי והכרחי בהצלחת הבדיקה ובאחריות המטופל. מטרת ההכנה היא לרוקן את תכולת חלל הקיבה והתריסריון, כך שניתן לראות בבירור את הדופן הפנימית, ולמנוע סיבוכים כמו שאיפת תכולת המזון לריאות. הכנה לא מספקת עלולה להשפיע על איכות הבדיקה ויכולת האבחון, ולעיתים מצריכה בדיקה חוזרת. עליך לעקוב אחר כל הוראות ההכנה, לרבות הפסקת נטילת התרופות הנלוות.
השיטה האולטימטיבית לבדיקות של מערכת העיכול דרך אנדוסקופ גמיש הנכנס לגוף דרך הפה ובעל מצלמה בקצה לבחינה מתקדמת של הקיבה.